Villars-sur-Ollon

Nekaj o vasi Villars-sur-Ollon, Švica

Teta iz 🇨🇭živi v vasi Villars-sur-Ollon, cca 30km od ženevskega jezera, na nadmorski višini 1300m. Odlična izbira za vroče poletne dni, kjer je v povprečju skoraj 10 stopinj manj kot v dolini, sonce seveda vroče, v senci pa prav prijetno hladno. Web cam od Col de Bretaye je tukaj, to je prelaz 500 metrov nad vasjo. Pogled na vas, live web cam villars sur Ollon

Villars-sur-Ollon je turistična vas, znana po svetovno najbolj priznanih šolah za najstnike. Imajo štiri šole, ena neprofitna in tri profitne šole. Več o njihovem programu na spodnjih povezavah. Zelo zanimivo, poučno za otroke, boleče za družinski proračun . Ni za klasične slovenske družine.

Aiglon | International boarding school in Switzerland

Boarding School in Switzerland for Kids from 3 to 13 yo – Prefleuri

College Alpin Beau Soleil | Boarding School, Switzerland

La Garenne international School

Skratka Villars-sur-Ollon je manjša turistična vas v francoskem delu Švice. Mi jo vedno primerjamo s Kranjsko Goro, samo da je še bolj urejena, z njihovimi idiličnimi brunaricami, po francosko chalet. Ski resort s ca. 140 km prog, vse povezane z gondolami, sedežnico ali zobato železnico. Z vsemi temi transportnimi povezavami so med seboj povezane tri vasi v dveh dolinah – Diablerets, Barboleuse (Gryon) in Villars-sur-Ollon.

Za zimsko sezono, v predprodaji, lahko kupiš celoletno Magic Pass karto za 399 CHF, ki ti omogoča vožnjo z vsemi temi napravami pa tudi bus čez prelaz Col de la Croix iz Villars do Diablerets (samo v poletni sezoni, saj je prelaz čez zimo zaprt za promet). In seveda tudi druga smučišča po 🇨🇭.

Karta pride, na žalost, v poštev le, če imaš tam stalni naslov in ne za turiste. Za nas, ki nimamo dovolj globokega žepa za stalno selitev, so na voljo v poletni sezoni Free Access card. Ta velja od 1.5. do 31.10. Karto dobi vsak, ki je prijavljen v turistični agenciji in plačuje turistično takso, ki za odrasle znaša 5 CHF/dan. Če imaš privat namestitev kot mi, se prijaviš sam. Nihče te sicer ne bo preganjal, ampak se splača, ker dobiš neomejen brezplačen dostop do gondol, vlaka, sedežnic, bazena, mini golfa, otroškega mini parka, golf igrišča, tenis igrišča, vodenih pohodov, adrenalinskega parka… Več pa v nadaljevanju 🙂

Heidiland 2021

Heidiland 2021 – priprave na Švico in naša pot

Tudi za dopust 2021 smo izbrali Heidiland 🇨🇭. Ne vem, zakaj ji rečemo Heidiland, ker kolikor vem, je prava Heidi iz knjige živela med Švico in Nemčijo. Ampak ko pomislimo na Švico, je prva asociacija na gore, krave na paši, jodlanje in posledično je Švica za nas postala Heidiland.

Prav veliko priprav nam ni več potrebnih. Spanje imamo tam urejeno – free of charge. Imamo srečo, da imata otroka (ta veliki bo 6, mali 4) ta zaresno teto iz Švice 🇨🇭 😁. Šla v deželo sira in čokolade s trebuhom za kruhom. By the way, Švica je sicer najbolj znana mogoče res po siru in čokoladi pa švicarskih nožih in urah, ampak, največja izvoznica kave v Evropi – Nestle in njihovi kavni napitki.

Torej, napakiramo avto, navigacija kaže smer bolj za motivacijo kot za pot, smo bili že tokrat, da vemo že AC odcepe na pamet, in akcija, gremo. Z malo sreče zmoremo dobrih 800 km v 8h. Vmes en postanek za lakoto in WC. Eni vozijo ponoči, da otroci spijo, jaz nisem ravno za nočno vožnjo ker se mi oči kar same zapirajo. Tako da po navadi okoli 12ih štartamo, da smo do večerje že tam. Je pa res, da sta otroka izjemno potrpežljiva. Nekje pri Postojni je prvič vprašanje: A je še daleč? Pa povemo direkt: Ja, daleč je še. Skoraj toliko, kot traja en dan v vrtcu. Teh vprašanje in primerjave s časom je na poti mnogo, ampak nobene slabe volje. Res sta izjemno potrpežljiva na poti. 

Največji dogodek vožnje je avtovlak med CH in IT mejo pod prelazom Simplon pass. Iselle-Brig. Traja 20min, ravno prav za power-nap, stane pa 26 CHF. Če ga ujameš. Vozi na 1.5h, tako da naslednjega se ne splača čakati, razen pozimi, ko je Simplon pass lahko kar luštno zasnežen.

Cesta čez prelaz je izredno panoramska, vzpneš se na 2004 mnm, razgledi fascinantni. Cesta je raj za motoriste – široka, pregledna, med tednom polna tudi tovornjakov. Sicer nekaj odsekov za prehitevanje je, samo glede na dejstvo, da je naš avto po navadi polno naložen, mora imeti v klanec kar nekaj konjičev na zalogi, da ga prehitiš, drugače pa lepo 20 km/h proti vrhu. In po 7-8h urah bolj ali manj konstantne vožnje prispemo na naš cilj v Hajdilandu. Villars-sur-Ollon.

Švica dežela sira in čokolade

Švica dežela sira in čokolade

Nekaj suhoparnih dejstev nam ne uide. 

Švica oz. uradno Švicarska konfederacija je razdeljena na 26 kantonov. Kot zanimivost, največje mesto je Zurich, in marsikdo pomisli, da je to glavo mesto. Ni. Glavno mesto Švice je Bern.

Imajo štiri glavne jezike. Večinoma nemščina (ca 63 %), sledi francoščina (ca 23 %), italijanščina (ca 8 %) ter z 0,5 % retoromanščina. Je pa Švicarjev nekaj več kot 8,5 mio.

Celotna površina meri nekaj več kot 41 tisoč m2. “Glavna” mesta, kamor targetira večina prebivalstva so Basel, Ženeva in Zurich. V Švici ima sedež tudi FIFA. 

BDP oz. bruto domači proizvod na prebivalca je še vedno eden največjih, so med prvimi petimi državami v Evropi in znaša nekaj več kot 86 tisoč USD/prebivalca v 2020. V Sloveniji je znašal 25.211 USD/prebivalca.

Iz Slovenije v Švico pridete najhitreje skozi Italijo in nato na Simplon pass (avtovlak) ali pa St. Bernard pass (tunel). V severni del Švice, je bolje zaviti proti severu čez Avstrijo in Nemčjio.

Švicarska letna vinjeta stane samo 40 CHF.

Kazni za prehitre voznike niso zelo visoke, je pa ogromno stacionarnih radarjev. Na avtocesti skoraj vsi vozijo 120 km/h in ne 125!

Kar 48 švicarskih gora je višjih od 4.000 m. Najvišja gora je Monte rosa s 4.634 m, njihova najbolj znana pa Matterhorn, ki pa je fascinantna samo iz vasi. Na vrhu nimaš tako veličastnega občutka.

In ja, Švicarji so zelo ponosni na svojo deželo, švicarske zastave visijo na skoraj vsaki hiši. Na praktično vsakem izdelku, ki ga primeš v trgovini, je gor njihova zastava – govorimo o izdelkih made in Switzerland. 

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0vica