Heidiland 2021

Heidiland 2021 – priprave na Švico in naša pot

Tudi za dopust 2021 smo izbrali Heidiland 🇨🇭. Ne vem, zakaj ji rečemo Heidiland, ker kolikor vem, je prava Heidi iz knjige živela med Švico in Nemčijo. Ampak ko pomislimo na Švico, je prva asociacija na gore, krave na paši, jodlanje in posledično je Švica za nas postala Heidiland.

Prav veliko priprav nam ni več potrebnih. Spanje imamo tam urejeno – free of charge. Imamo srečo, da imata otroka (ta veliki bo 6, mali 4) ta zaresno teto iz Švice 🇨🇭 😁. Šla v deželo sira in čokolade s trebuhom za kruhom. By the way, Švica je sicer najbolj znana mogoče res po siru in čokoladi pa švicarskih nožih in urah, ampak, največja izvoznica kave v Evropi – Nestle in njihovi kavni napitki.

Torej, napakiramo avto, navigacija kaže smer bolj za motivacijo kot za pot, smo bili že tokrat, da vemo že AC odcepe na pamet, in akcija, gremo. Z malo sreče zmoremo dobrih 800 km v 8h. Vmes en postanek za lakoto in WC. Eni vozijo ponoči, da otroci spijo, jaz nisem ravno za nočno vožnjo ker se mi oči kar same zapirajo. Tako da po navadi okoli 12ih štartamo, da smo do večerje že tam. Je pa res, da sta otroka izjemno potrpežljiva. Nekje pri Postojni je prvič vprašanje: A je še daleč? Pa povemo direkt: Ja, daleč je še. Skoraj toliko, kot traja en dan v vrtcu. Teh vprašanje in primerjave s časom je na poti mnogo, ampak nobene slabe volje. Res sta izjemno potrpežljiva na poti. 

Največji dogodek vožnje je avtovlak med CH in IT mejo pod prelazom Simplon pass. Iselle-Brig. Traja 20min, ravno prav za power-nap, stane pa 26 CHF. Če ga ujameš. Vozi na 1.5h, tako da naslednjega se ne splača čakati, razen pozimi, ko je Simplon pass lahko kar luštno zasnežen.

Cesta čez prelaz je izredno panoramska, vzpneš se na 2004 mnm, razgledi fascinantni. Cesta je raj za motoriste – široka, pregledna, med tednom polna tudi tovornjakov. Sicer nekaj odsekov za prehitevanje je, samo glede na dejstvo, da je naš avto po navadi polno naložen, mora imeti v klanec kar nekaj konjičev na zalogi, da ga prehitiš, drugače pa lepo 20 km/h proti vrhu. In po 7-8h urah bolj ali manj konstantne vožnje prispemo na naš cilj v Hajdilandu. Villars-sur-Ollon.

Dodaj odgovor