Lozanne, Montreux in Vavey

Lozanne – največji akvarij s svežo vodo, Montreux – promenada in Vavey – Čarli Čaplin – nekaj kar ne smete zamuditi

Za kakšen deževen dan pa priporočamo izlet do Lozanne. Samo mesto brez presežkov, imajo pa največji akvarij v Evropi z svežo vodo. Otroci do 6 let spet gratis vstop, za odrasle 29 CHF. Res vredno ogleda, za relativno hiter ogled smo porabili slabi 2h. Vidiš pa od krokodilov, opic, kač, piranje, do klasičnih ribic.

Za tiste, ki imate radi “promenade”, sprehode po (pre)polnih poteh ob ženevskem jezeru pa priporočamo, da se zapeljete do Montreux. Parkirna hiša tik ob jezeru. Cena parkiranja kot v centru Ljubljane Stopiš ven in si na promenadi. 200m levo je vrhunski sladoled. Ena kepca je dovolj, tako za pojest kot za plačat 4CHF 😂.  Zelo podobno je v Vevey. Tam boste pa našli kip Charlie Chaplina in znamenite giant vilice zapičene v jezero. Te vilice so del Nestle muzeja V muzeju še nismo bili, bojda vredno ogleda. Naslednjič. Vevey pa je tudi home town družbe Nestle. Verjetno je ni potrebno predstaviti.

Ena izmed opcij za enodnevni izlet je tudi vožnja z “ladjico” iz Lozanne 🇨🇭 do Evian 🇫🇷. Ženevsko jezero je pol 🇫🇷 in pol 🇨🇭. Veliko Francozov se dnevno z ladjico vozi na delo v Švico. Evian v Franciji je tudi luštno mestece za sprehod, kavico, rogljički… Precej turistično, polno lokalčkov. Ne vem kako je s prehodom v 2020 in 2021, te omejitve in to, ampak takrat nihče ni nič gledal (aja, saj res, na meji 🇸🇮🇮🇪 ter 🇨🇭🇮🇪 nikjer nobenega). Drugače pa mnogo švicarjev, ki so blizu meje, hodi v FR tudi v trgovino, ker je cenejša. Da o ceni bencina ne govorimo. Že pred leti, ko je bil v CH bencin več kot 1,5 EUR/liter, smo tankali v FR za manj kot EUR/liter. Za to razliko, če imaš prazen tank, se pa splača že tud kakšen km več naredit, pa združit z izletom. Mi smo takrat nadaljevali pot iz CH v FR na jug. V Provanso in čez Monako v It in domov. Passenger Ferry Boats from Lausanne to Evian and Thonon on Lake Geneva (lake-geneva-switzerland.com)

Dodaj odgovor