Švica dežela sira in čokolade

Švica dežela sira in čokolade

Nekaj suhoparnih dejstev nam ne uide. 

Švica oz. uradno Švicarska konfederacija je razdeljena na 26 kantonov. Kot zanimivost, največje mesto je Zurich, in marsikdo pomisli, da je to glavo mesto. Ni. Glavno mesto Švice je Bern.

Imajo štiri glavne jezike. Večinoma nemščina (ca 63 %), sledi francoščina (ca 23 %), italijanščina (ca 8 %) ter z 0,5 % retoromanščina. Je pa Švicarjev nekaj več kot 8,5 mio.

Celotna površina meri nekaj več kot 41 tisoč m2. “Glavna” mesta, kamor targetira večina prebivalstva so Basel, Ženeva in Zurich. V Švici ima sedež tudi FIFA. 

BDP oz. bruto domači proizvod na prebivalca je še vedno eden največjih, so med prvimi petimi državami v Evropi in znaša nekaj več kot 86 tisoč USD/prebivalca v 2020. V Sloveniji je znašal 25.211 USD/prebivalca.

Iz Slovenije v Švico pridete najhitreje skozi Italijo in nato na Simplon pass (avtovlak) ali pa St. Bernard pass (tunel). V severni del Švice, je bolje zaviti proti severu čez Avstrijo in Nemčjio.

Švicarska letna vinjeta stane samo 40 CHF.

Kazni za prehitre voznike niso zelo visoke, je pa ogromno stacionarnih radarjev. Na avtocesti skoraj vsi vozijo 120 km/h in ne 125!

Kar 48 švicarskih gora je višjih od 4.000 m. Najvišja gora je Monte rosa s 4.634 m, njihova najbolj znana pa Matterhorn, ki pa je fascinantna samo iz vasi. Na vrhu nimaš tako veličastnega občutka.

In ja, Švicarji so zelo ponosni na svojo deželo, švicarske zastave visijo na skoraj vsaki hiši. Na praktično vsakem izdelku, ki ga primeš v trgovini, je gor njihova zastava – govorimo o izdelkih made in Switzerland. 

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0vica

Dodaj odgovor